Увага! Як не отруїтися грибами
Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.
Не збирайте гриби:
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;
- не куштуйте сирі гриби на смак.
Гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. Інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов’язково вимочуйте або відварюйте умовно їстівні гриби, що використовують для соління – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодіїі з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Їстивні гриби мають отруйних «двійників»:
У білого гриба є два отруйних супутники — жовчний і сатанинський гриби. Ззовні вони дуже подібні до білого гриба, але м’якоть жовчного гриба на зломі швидко рожевіє, а сатанинського — спочатку рожевіє, потім синіє;
Отруйним двійником лисички є лисичка несправжня. Знизу шапка у несправжньої лисички має яскравіше забарвлення, ніж зверху. Справжня їстівна лисичка вся забарвлена в однорідний яєчно-жовтий колір;
Іноді замість справжніх осінніх опеньок збирають несправжні. Справжній опеньок сірого або коричнуватого кольору, несправжній, отруйний — цеглясто-червоного, без «вінчика» на кінці.
Гриби ховають в собі загрозу для життя. Споживання будь-якого гриба загрожує загостренням хронічних захворювань травного тракту, а тому їх рекомендують людям, схильним до гастриту, панкреатиту, холангіту, гепатиту, коліту, виразкової хвороби.
УВАГА!
Якщо трапилася біда і ви почуваєте себе погано, або помітили підозрілі ознаки у своїх близьких – викличте «Швидку медичну допомогу».